1 kilo kacang tanah
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu rempah biji
1 jambak bawang putih
Seinci lengkuas
1 biji kelapa ambil santannya.
2 cawan tepung jagung
1 biji telur
Garam dan tepung beras secukupnya.
Cara-caranya:-
- Cuci kacang tanah dan ditoskan hingga kering.
- Rempah biji, dan jintan di tumbuk, bawang putih dan lengkuas juga ditumbuk.Bancuhkan tepung jagung, tepung beras dan santan kemudian masukkan pula bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi dan masukkan juga telur yang telah dikacau sedikit. Bancuhannya agak cair dan masukkan garam secukup rasa. Untuk menggoreng pastikan anda menggunakan acuan, sendukkan bancuhan tepung tadi dan taburkan kacang ke dalamnya. Letakkan ke dalam kuali yang dipanaskan minyak, bancuhan tadi diletakkan ke dalam acuan yang ada di dalam kuali. Rempeyek ini akan timbul dan dialihkan untuk memastikan kacangnya betul-betul garing.
No comments:
Post a Comment